You are currently viewing Biar Papa Asal Bergaya

Biar Papa Asal Bergaya

Bila pengurusan kewangan tak dititikberatkan, maka ramai yang akan pilih konsep untuk hidup lebih dari kemampuan atau dengan kata lainnya Biar Papa Asal Bergaya.

 

Dengan kemudahan credit card, maka gaya dan lifestyle yang diimpikan senang dicapai. Sebab tulah ada yang gaji RM2,500 tapi gaya dah macam gaji RM10,000.

 

Guna kereta harus kereta import, melancong keluar negara dengan personal loan, makan di tempat yang ada nama saja. Tanpa sedar, diri dah terjerat dengan masalah kewangan. Masa tu mula rasa hidup tak tenang. Gaji yang dulunya dirasakan besar, tidak cukup lagi menampung hidup. Bekerja sekadar untuk membayar hutang.

 

Masa ni, fasa Gali Lubang Tutup Lubang pun bermula. Malah lebih teruk lagi, jika nama diistiharkan bankrupt disebabkan hutang pinjaman peribadi dan pinjaman kereta.

 

Macam mana nak elakkan dari berlakunya ”financial trap’ ni? Mudah saja. Hidup dibawah kemampuan. Kalau mampu beli rumah semi-d, kita beli saja rumah teres, kalau mampu pakai kereta honda city, pakai saja kereta bezza.

 

Bila begini, hidup lebih tenang tak payah serabut kepala tiap2 bulan duit tak cukup disebabkan kehendak kita yang besar.

 

Apatah lagi kalau tujuannya sekadar nak berbangga & nak menunjuk kat orang lain yang kita ni hebat sebab boleh beli rumah besar & kereta luar negeri. Tak berbaloi memenuhi kehendak semata2 nak ‘impress’kan orang yang tak peduli & tak heran pasal kita pun.

 

Ciaou..

 

Love,

Zai Ismail
Zai Ismail

An employee, a content creator & food lover. Passionate in financial, property and digital marketing.

Leave a Reply